Få valgt den rigtige MDF plade

Der findes flere forskellige former for MDF plader, og det kan godt gøre det svært at beslutte sig for, hvilke man skal vælge. Denne artikel er lavet med det formål at klæde dig ordentligt på til, når du skal ud at købe MDF plader.

Hvad skal de bruges til?

Inden du går ud og kigger på plader, skal du først og fremmest tænke over, hvad og hvordan de skal bruges. Skal de for eksempel udsættes for fugt, eller skal de blot være indendørs? Der vil i så fald nemlig være forskel på, hvilke plader du skal bruge. En anden god ting at tage stilling til er, hvilken farve de skal have, og hvor de skal sidde. Du behøver nemlig ikke at male dine MDF plader selv, da du kan købe gennemfarvede plader, der er farvet, når du køber dem.

Den almindelige MDF-plade

De helt standard MDF-plade er kun beregnet til brug inden for, hvor de ikke udsættes for fugt. Det vil altså sige, at de heller ikke er så gode at bruge i køkkenet. Temperaturen skal gerne være omkring de 19 – 21 grader, så pladerne ikke risikerer at revne. De almindelige MDF plader er derfor velegnede som rumdelere, i møbler, i skabe og lignende.

 Den vandfaste MDF-plade

Skal du have en MDF-plade, der godt kan tåle fugt, så skal du have fat i en vandfast MDF plade. Selvom den er vandfast, betyder det ikke, at den kan være under vand. Træet har stadig ikke godt af vand. Det vandfaste i pladen er nemlig limen. Den sikrer at pladerne ikke skiller, hvis de bliver udsat for fugt. Dermed er denne plade særligt velegnet til brug i fugtige omgivelser. Det kunne for eksempel være i skuret, værkstedet eller i køkkenet.

 Den brandhæmmende MDF-plade

Den brandhæmmende MDF-plade bruges ofte i byggerier, hvor der er mange mennesker og risiko for brand. Pladerne hæmmer brandudviklingen, så ilden ikke spreder sig ligeså hurtigt. Den brandhæmmende MDF-plade bruges sjældent af private, men ønsker du en større sikkerhed, kan det nu alligevel give mening.

 Farvet MDF-plade

Hvis du ikke selv gider at male dine MDF-plader, så kan du købe plader, der er farvet på forhånd. Det er muligt at finde MDF-plader i blandt andet sort og hvid. De farvede plader er som udgangspunkt ikke modtagelige over for fugt. Dermed egner de sig altså også bedst til brug indendørs. For eksempel som brug til hylder, i møbler og så videre.

Dette var en guide til MDF-plader. Husk at det altid kan være en god idé at spørge nede i det lokale byggemarked, hvis du er det mindst i tvivl om, hvilken plade du skal vælge. Tager du pladerne i brug og opdager fejlen senere, kan det godt blive en kostelig affære.